SOLK

Vier maanden geleden kreeg ik tijdens mijn werk vreselijk veel pijn in mijn buik. Het begon rechts onderin en was zo heftig dat ik stond te trillen op mijn benen, ik geen kracht meer had in mijn armen en ik zo misselijk werd van de pijn dat ik het liefst de hele dag voor de zekerheid bij de wc had blijven zitten. 

De pijn trok niet weg, ook niet na het innemen van paracetamol. Dus ben ik toch donderdagochtend maar naar de huisarts gegaan. Die wist niet te zeggen wat er aan de hand was, maar ik moest het maar goed in de gaten houden. Ik mocht wel meer pijnstillers innemen en als ik het echt niet vertrouwde dan kon ik weer terug komen. 

Dat heb ik dan maar gedaan en daarna ben ik weer ‘gewoon’ gaan werken. In de loop van de dag werd de pijn alleen maar heftiger. Na in totaal drie keer bij de huisarts geweest te zijn in twee dagen tijd besloot de huisarts dat ik zo snel mogelijk naar de Spoed Eisende Hulp moest. 

Na een hele vrijdag en zaterdag in het ziekenhuis doorgebracht te hebben waarin ik meerdere specialisten gezien, testen, echo’s en weet ik het allemaal meer gehad te hebben mocht ik weer naar huis. Er was niets bijzonders gevonden dus ik moest het maar aankijken en hopen dat de klachten snel zouden afnemen. 

Dat gebeurde niet en hoe erg ik ook hoopte om elke ochtend weer op te staan zonder klachten te ervaren, gebeurde dit niet. De pijn bleef maar en alles van inspanning werd steeds zwaarder voor mij om te doen. 

De huisarts adviseerde om naar een Osteopaat te gaan, wellicht dat hij verschil kon maken. Na een goede 8 sessie’s, was ik nog geen stap verder. Wél heeft hij er voor gezorgd dat er nog een onderzoek gestart werd. Een CT-scan die ik nog niet eerder had gehad met contrastvloeistof. Het positieve nieuws wat de specialist mij kon geven was dat alles er perfect uitzag. Maar dat ook hier geen reden voor mijn pijn gevonden was. Dus waren we weer terug bij af. 

Helaas kwamen we op een punt, dat alles uitgezocht is en er geen verklaring gevonden kan worden voor de pijn.  Dit wordt dus SOLK genoemd, oftewel; somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten. Als ik vraag hoe dit dan gekomen is en waarom ik hier last van heb. Dan blijkt dat lastig te zeggen, maar het zou kunnen dat ik 4 maanden geleden een reden had waarom die pijn begonnen is, dat die reden nu weg is of verholpen, zonder dat de pijn weg gaat. De pijnprikkel blijft ‘open’ staan om welke reden dan ook. Voor mij is het daarom nu (nog) niet te doen om gewoon verder te gaan alsof er niets aan de hand is en daar heb ik duidelijk hulp bij nodig. 

Gelukkig staan we nu op het punt dat ik samen met de hulpverleners uit aan het zoeken ben waar en wanneer ik het beste geholpen kan worden. Zodat ik de pijn kan gaan accepteren en hier op een goede manier mee om kan leren gaan. Zover ik nu weet zal ik eerst moeten leren omgaan met de pijn en met geluk zal de pijn uit eindelijk af kunnen nemen. Maar daar is geen zekerheid over te geven. Nu is het dus wachten op het moment dat ik een oproep krijg voor een intakegesprek bij de instantie waar ze dit kunnen behandelen. Tot die tijd, sjokken we gewoon door zoals hiervoor ook al was. Als een slak het leven door met gigantisch veel pijn. 

Denk jij tijdens het lezen; ik heb tips voor je, ik herken dit of iets anders wat je mij graag wilt vertellen. Twijfel niet en laat mij dit dan weten via een reactie hieronder of via social media. 

Ik kan best wat tips gebruiken of dat nou met SOLK te maken heeft of gewoon een goede serie of film op netflix of videoland is waar ik mijn tijd mee door kan brengen. Mijn dank is groot. 

Voor nu veel liefs! 

10 thoughts on “SOLK

 1. Och Florianne, wat vreselijk voor je😢. De pijn is in je onderbuik? Weet je nog, dat ik je jaren geleden naar de 1ehulp heb gebracht om dezelfde reden? Weet niet of het 1 verband houdt, met wat je nu gebeurd???
  Over Netflix, The Russian Doll, Allways a Witch!!
  Heel veel sterkte 😘

 2. SOLK heb je vaak als je psychische klachten niet aanpakt of niet doorhebt. Wanneer je psychische klachten (angsten depressie whatever kan van alles zijn!) aanpakt kan het goed zo zijn dat je somatische klachten minder worden.
  Heb dit met heel veel mensen meegemaakt! Ik word zelf ook lichamelijk ziek als ik tegen iets erg op zie/ bang ben voor iets.

 3. Wat een ellende, ik heb helaas geen (medische) tips voor je, het enige wat ik je kan zeggen, volg je intuïtie vertrouw je lijf, jij kent het als geen ander. Heel veel sterkte succes en geduld 🍀🍀😘

 4. Heey Floor,

  Wat vervelend om te lezen zeg!
  Hebben ze endometriose al uitgesloten? Mijn stiefzusje heeft dit. Bij haar heeft het ook heel lang geduurd voordat ze wisten wat het was.

  Veel liefs!
  Sietske

 5. Hoi Florianne,
  We kennen elkaar niet. Recent heb ik met mijn moeder de pijnpoli bezocht. Mijn moeder haar pijnhuishouding was ontregeld. Zij heeft nu een tens. De pijn is niet weg maar veel meer op de achtergrond. Mogelijk kan het jou ook verder brengen. Heel veel succes met je zoektocht naar verlichting. Gr Nelleke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *